Блог за когнитивни науки и други љубопитности

животни

Во декемврискиот број на New Scientist (бр. 3157/8), авторот Џејсон Бител (Jason Bittel) го открива тајниот живот на едни од најкарактерните животни на планетава – мрзливците – во статија со наслов „Life in the sloth lane“ или „Живот на мрзливец стаза“[1] . Како што кажува нивното име, она што ги…

Ајде да се обложиме дека во текот на читањето на овој напис барем еднаш ќе зевнете. Не затоа што e здодевен — туку поради фактот што зевањето е многу “заразно”. Ова го тврдам врз основа на студиите кои покажуваат дека во лабораториски услови зевањето може да се поттикне преку разни методи:…

Се сеќавате ли на малиот Зоки од претходниот напис? Палавкото по третото одење на заболекар разви силна одбивност кон белите мантили (условна дразба) затоа што почна да ги асоцира со болката (безусловна реакција) предизвикана од бушењето на дупчалката (безусловна дразба). Колку и да делува нерационално неговата фобија, наученото создавање на…