Блог за когнитивни науки и други љубопитности
Sex

“Her eyes were devoted to the light of love. Her face revealed temptation. And me, I stared at her, feeling the power of her naked shoulders. My fantasies flew in adoration.” “My pants started to grow. I felt real excitement watching her lumps dancing in erotic waves on front of…

The Koran

*Авторска забелешка: твитер корисниците често си ги менуваат имињата на своите профили. Името прикажано во вметнатите извадоци може да се разликува од името на кое реферирам во текстот. Твитер е место каде повеќето имаат право и слобода јавно да си го изнесат своето мислење (велам “повеќето” затоа што во последно…

Hiragana

Јапонскиот јазик е прилично интересен. Пишаната форма на јапонскиот јазик се состои од традиционалните кинески карактери наречени КАНЏИ (漢字 KANJI) кои пред околу 1500 години се превземени од кинеската цивилизација и фонетските знаци на гласовниот јапонски – ХИРАГАНА (ひらがな HIRAGANA) и КАТАКАНА (カタカナ KATAKANA). Сите три пишани симболи се пишуваат…

Buddhism was introduced to Japan somewhere around AD 538 while the Japanese Emperor Kimmei was in power. Coming from Korea and China, the new religion was mainly regarded as dangerous to the native and their already established Shinto religion. Therefore, many people opposed this process, but thanks to the great…

My first published paper. Abstract: Numbers are represented spatially. Evidence for this comes from the SNARC effect (Spatial-Numerical Association of Response Codes). Small numerals are accessed faster on the left and large ones on the right. The effect assumes a mental number line. However, in A Theory of Magnitude (ATOM),…

Stage

Во Јапонија секоја година се организираат безброј културни настани. Секој град, секое село, дури и секој студентски интернат си има ден во кој или заеднички се готви, или се слика, се учи калиграфија или изведува музика. Ова видео случајно излезе од еден долго-неотворен фолдер на мојот компјутер. Заедно со Мазен…

Angler Fish Mask

Anglerfishes are probably one of the most grotesque spices in nature. The ways they reproduce and predate reach the limits of evolutionary creativity. For example, some Anglerfish species evolved elongated strand on the anterior of their heads that mimics pray. Other fishes approach this attractive snack completely unaware that much…

Јавното мислење и демократијата

Јавното мислење е една од формите на изразување кои станаа карактеристични за ХХ век со појавата на медиумите и нивното вклучување во политичкиот живот. Клучниот концепт за постоењето на јавното мислење е демократијата и нејзините начела и принципи. Поврзаноста на овие два ентитета во една целина е битен процес кој…

Џиновски стршлени

Со секоја нова генерација, предаторите еволуираат и стануваат подобри во тоа што се најдобри — ловењето. Од друга страна, пленот станува поспособен да се брани и преживува. Балансираната ко-еволуција се јавува кога два вида се наоѓаат на исто поднебје и имаат доволно време да развијат стабилни стратегии едни кон други….

Сместен во срцето на најголемиот остров наречен Хоншу, од архипелагот острови на Јапонија, Токио дише со гради на вистински метрополис. Дванаесет милиони жители сместени во грандиозни бетонски зданија, истовремено ви причинува восхит и илузија. На прв поглед, тоа е развиен економски центар кој ја води светската економија, но ако постоите…