Блог за когнитивни науки и други љубопитности
Excel

Бројот на образовни видеа на YouTube кои се на македонски јазик е оскуден. Тоа ме мотивираше да направам кратко видео во кое објаснувам како се генерираат произволни бројки во Excel заедно со апликативен пример. Ги објаснувам формулите RAND() и RANDBETWEEN() и давам идеја за произволно мешање на било каква нумеричка…

LaTeX

Еден од најактивно развиваните бесплатни софтверски платформи е LaTeX (се чита “латек”). Го користат огромен број научници низ светот и тоа од оправдани причини. LaTeX е софтвер за пишување текст и печатење на истиот со голем квалитет. За разлика од софтверските пакети кои користат визуелно форматирање (на пр. Microsoft Word),…

UNAIDS estimates between 5,700 and 19,000 people living with HIV/AIDS in Japan. However, this is a rough estimation of the real number. Currently, Japan falls into the group of countries with low HIV/AIDS prevalence (<100 ). The statistic is defined by the total number of cases of the disease in…

LaTeX

Веќе подолго време наидував на проблеми со мојот систем за менаџирање библиографии во LaTeX — biblatex, по инсталацијата на најновиот оперативен систем на Apple. Biblatex е најдобриот додаток на Bibtex и со овој пакет може веродостојно да се цитира во најразлични стилови. За да се оствари целосниот потенцијал, biblatex е најдобро да…

Yosemite

На 16 октомври оваа година Apple го пуштија во употреба новиот OS X 10.10 за мекинтош компјутерите наречен “Yosemite”. Покрај радикалната промената во рамен дизајн, со цел да се усогласи со мобилните системи за iPad и iPhone, новиот оперативен систем Yosemite вклучува и транспарентни ленти за алатките, изменета функција на…

Kobe Fireworks

Секоја година градот Кобе организира едночасовен огномет во Август. Привлекува огромент број туристи и најверојатно сето тоа чини стотици илјади евра. За жителите на градот тоа е прекрасна приредба и одличен начин да се помине топлата јапонска вечер. Авторски права за насловната фотографија: trainbuffer – http://flic.kr/p/fnf933

Магазини

Медицинскиот стерилитет се дијагностицира доколку една двојка не може да зачне потомство во рок од една година, се разбира, без употреба на контрацептивни средства. Македонскиот научен стерилитет е состојба во која земјата и после дваесет и три години независност не произвела повеќе од две меѓународно признаени научни списанија со фактор…

Beer

Уште еднаш се докажа дека еден од најголемите мотиви за иновација е потребата за ладно пиво кое се добива за најкратко можно време, со најмалку пена и без непотребно истурање. Еден јапонски ресторан во Кобе служи пиво во посебни кригли кои содржат еднонасочен вентил (check valve) на дното. Се поставуват…

Tokyo

First time I visited Japan in 2005 when the Japanese Ministry of Foreign affairs invited 30 young people from the Balkan region and Eastern Europe for few days to learn about Japanese culture and tradition. I have to confess that this experience was amazing and the Ministry’s project did have…