Блог за когнитивни науки и други љубопитности

Статистика

Airplane

2014 година ќе остане запаметена по неколкуте трагични авионски несреќи кои се случија во период од само половина година. Во изминатите четири месеци, Malaysia Airlines изгуби два авиона во кои загинаа вкупно 537 патници и членови на екипажот. Првиот лет MH370 мистериозно исчезна над Индискиот океан, додека вториот MH17 беше…

Excel

Бројот на образовни видеа на YouTube кои се на македонски јазик е оскуден. Тоа ме мотивираше да направам кратко видео во кое објаснувам како се генерираат произволни бројки во Excel заедно со апликативен пример. Ги објаснувам формулите RAND() и RANDBETWEEN() и давам идеја за произволно мешање на било каква нумеричка…

UNAIDS estimates between 5,700 and 19,000 people living with HIV/AIDS in Japan. However, this is a rough estimation of the real number. Currently, Japan falls into the group of countries with low HIV/AIDS prevalence (<100 ). The statistic is defined by the total number of cases of the disease in…

Магазини

Медицинскиот стерилитет се дијагностицира доколку една двојка не може да зачне потомство во рок од една година, се разбира, без употреба на контрацептивни средства. Македонскиот научен стерилитет е состојба во која земјата и после дваесет и три години независност не произвела повеќе од две меѓународно признаени научни списанија со фактор…