Блог за когнитивни науки и други љубопитности

Политика

А што се однесува до уставот, гарантирам, одличен Устав имаме, европски Устав, Уставот нема да дозволам никој да го смени. Уставот ќе се почитува, Уставот ќе се спроведува. НЕМА МЕНУВАЊЕ НА УСТАВОТ, бидете спокојни, не дозволувајте режимот повеќе да ве лаже, за да обезбеди нови 4 години власт, за уште…

НАПОМЕНА: Не сум правник по занимање и овој текст е лично толкување на содржината на новиот Предлог-закон за употреба на јазици, но тоа не значи дека треба веднаш да се дискредитира моето мислење само поради тоа што немам завршено правен факултет. Законите се текстуални документи кои секој може да ги…

The Koran

*Авторска забелешка: твитер корисниците често си ги менуваат имињата на своите профили. Името прикажано во вметнатите извадоци може да се разликува од името на кое реферирам во текстот. Твитер е место каде повеќето имаат право и слобода јавно да си го изнесат своето мислење (велам “повеќето” затоа што во последно…

Јавното мислење и демократијата

Јавното мислење е една од формите на изразување кои станаа карактеристични за ХХ век со појавата на медиумите и нивното вклучување во политичкиот живот. Клучниот концепт за постоењето на јавното мислење е демократијата и нејзините начела и принципи. Поврзаноста на овие два ентитета во една целина е битен процес кој…