Блог за когнитивни науки и други љубопитности

Фотографија

Министерство за Култура на Република Македонија, Кинотеката на Македонија и Амбасадата на Јапонија во Скопје ве покануваат на недела на современ јапонски филм. Програма Ден/час Наслов Година Режија 2 октомври [понеделник] 20 ч. Насекаде околу нас /Gururi no koto /All Around Us / 2008 Хашигучи Ријосуке /Hashiguchi Ryosuke / 3…

Cinema

Еден од методите на создавање нови медиуми е кога два веќе постоечки медиума се комбинираат еден со друг. Новиот хибриден медиум ги има карактеристиките на своите родители, но е истовремено перцептивно различен. “Шокот на Г”, Атанас Кирјаковски, 2014Таков медиум се кинографите или слики, најчесто фотографии, со мало и суптилно движење…

Сместен во срцето на најголемиот остров наречен Хоншу, од архипелагот острови на Јапонија, Токио дише со гради на вистински метрополис. Дванаесет милиони жители сместени во грандиозни бетонски зданија, истовремено ви причинува восхит и илузија. На прв поглед, тоа е развиен економски центар кој ја води светската економија, но ако постоите…