Блог за когнитивни науки и други љубопитности

Литература

SeeingBelieving

Г-ѓа Викторија ужива во забавата приредена од нејзиниот сопруг, г. Артур. Џагорот на гостите веќе ја исполнува претходно тивката соба и ништо не ја наговестува несреќата која ќе се случи наскоро. Возбуден, г. Артур го соопштува изнадувањето на вечерта — неговиот гостин д-р Рич, хипнотичар. Тој е наемен да ја хипнотизира…

Hang on Little Tomato

Се обидов да ја преведам оваа прекрасна песна од албумот “Hang on Little Tomato” на Pink Martini. Секако дека песните на оригиналниот јазик звучат “попоетски”, но се надевам дека преводов не е предалечен и успешно ја пренесува таа поетичност.