Блог за когнитивни науки и други љубопитности

Култура

Icefish

Japanese people like to eat their food fresh and many traditional dishes are made of raw meat and vegetables. We all understand the concept of “freshness”, but it mostly refers to an animal or plant product that has been consumed not long time after the organism had died. However, the…

Kobe Fireworks

Секоја година градот Кобе организира едночасовен огномет во Август. Привлекува огромент број туристи и најверојатно сето тоа чини стотици илјади евра. За жителите на градот тоа е прекрасна приредба и одличен начин да се помине топлата јапонска вечер. Авторски права за насловната фотографија: trainbuffer – http://flic.kr/p/fnf933

Beer

Уште еднаш се докажа дека еден од најголемите мотиви за иновација е потребата за ладно пиво кое се добива за најкратко можно време, со најмалку пена и без непотребно истурање. Еден јапонски ресторан во Кобе служи пиво во посебни кригли кои содржат еднонасочен вентил (check valve) на дното. Се поставуват…

Tokyo

First time I visited Japan in 2005 when the Japanese Ministry of Foreign affairs invited 30 young people from the Balkan region and Eastern Europe for few days to learn about Japanese culture and tradition. I have to confess that this experience was amazing and the Ministry’s project did have…

Stage

Во Јапонија секоја година се организираат безброј културни настани. Секој град, секое село, дури и секој студентски интернат си има ден во кој или заеднички се готви, или се слика, се учи калиграфија или изведува музика. Ова видео случајно излезе од еден долго-неотворен фолдер на мојот компјутер. Заедно со Мазен…