Блог за когнитивни науки и други љубопитности

Јапонија

Министерство за Култура на Република Македонија, Кинотеката на Македонија и Амбасадата на Јапонија во Скопје ве покануваат на недела на современ јапонски филм. Програма Ден/час Наслов Година Режија 2 октомври [понеделник] 20 ч. Насекаде околу нас /Gururi no koto /All Around Us / 2008 Хашигучи Ријосуке /Hashiguchi Ryosuke / 3…

Hang on Little Tomato

Се обидов да ја преведам оваа прекрасна песна од албумот “Hang on Little Tomato” на Pink Martini. Секако дека песните на оригиналниот јазик звучат “попоетски”, но се надевам дека преводов не е предалечен и успешно ја пренесува таа поетичност.

Icefish

Japanese people like to eat their food fresh and many traditional dishes are made of raw meat and vegetables. We all understand the concept of “freshness”, but it mostly refers to an animal or plant product that has been consumed not long time after the organism had died. However, the…

UNAIDS estimates between 5,700 and 19,000 people living with HIV/AIDS in Japan. However, this is a rough estimation of the real number. Currently, Japan falls into the group of countries with low HIV/AIDS prevalence (<100 ). The statistic is defined by the total number of cases of the disease in…

Kobe Fireworks

Секоја година градот Кобе организира едночасовен огномет во Август. Привлекува огромент број туристи и најверојатно сето тоа чини стотици илјади евра. За жителите на градот тоа е прекрасна приредба и одличен начин да се помине топлата јапонска вечер. Авторски права за насловната фотографија: trainbuffer – http://flic.kr/p/fnf933

Beer

Уште еднаш се докажа дека еден од најголемите мотиви за иновација е потребата за ладно пиво кое се добива за најкратко можно време, со најмалку пена и без непотребно истурање. Еден јапонски ресторан во Кобе служи пиво во посебни кригли кои содржат еднонасочен вентил (check valve) на дното. Се поставуват…

Tokyo

First time I visited Japan in 2005 when the Japanese Ministry of Foreign affairs invited 30 young people from the Balkan region and Eastern Europe for few days to learn about Japanese culture and tradition. I have to confess that this experience was amazing and the Ministry’s project did have…

Hiragana

Јапонскиот јазик е прилично интересен. Пишаната форма на јапонскиот јазик се состои од традиционалните кинески карактери наречени КАНЏИ (漢字 KANJI) кои пред околу 1500 години се превземени од кинеската цивилизација и фонетските знаци на гласовниот јапонски – ХИРАГАНА (ひらがな HIRAGANA) и КАТАКАНА (カタカナ KATAKANA). Сите три пишани симболи се пишуваат…

Buddhism was introduced to Japan somewhere around AD 538 while the Japanese Emperor Kimmei was in power. Coming from Korea and China, the new religion was mainly regarded as dangerous to the native and their already established Shinto religion. Therefore, many people opposed this process, but thanks to the great…

Stage

Во Јапонија секоја година се организираат безброј културни настани. Секој град, секое село, дури и секој студентски интернат си има ден во кој или заеднички се готви, или се слика, се учи калиграфија или изведува музика. Ова видео случајно излезе од еден долго-неотворен фолдер на мојот компјутер. Заедно со Мазен…