Блог за когнитивни науки и други љубопитности

Уметност

Министерство за Култура на Република Македонија, Кинотеката на Македонија и Амбасадата на Јапонија во Скопје ве покануваат на недела на современ јапонски филм. Програма Ден/час Наслов Година Режија 2 октомври [понеделник] 20 ч. Насекаде околу нас /Gururi no koto /All Around Us / 2008 Хашигучи Ријосуке /Hashiguchi Ryosuke / 3…

SeeingBelieving

Г-ѓа Викторија ужива во забавата приредена од нејзиниот сопруг, г. Артур. Џагорот на гостите веќе ја исполнува претходно тивката соба и ништо не ја наговестува несреќата која ќе се случи наскоро. Возбуден, г. Артур го соопштува изнадувањето на вечерта — неговиот гостин д-р Рич, хипнотичар. Тој е наемен да ја хипнотизира…

Hang on Little Tomato

Се обидов да ја преведам оваа прекрасна песна од албумот “Hang on Little Tomato” на Pink Martini. Секако дека песните на оригиналниот јазик звучат “попоетски”, но се надевам дека преводов не е предалечен и успешно ја пренесува таа поетичност.

Cinema

Еден од методите на создавање нови медиуми е кога два веќе постоечки медиума се комбинираат еден со друг. Новиот хибриден медиум ги има карактеристиките на своите родители, но е истовремено перцептивно различен. “Шокот на Г”, Атанас Кирјаковски, 2014Таков медиум се кинографите или слики, најчесто фотографии, со мало и суптилно движење…

Sex

“Her eyes were devoted to the light of love. Her face revealed temptation. And me, I stared at her, feeling the power of her naked shoulders. My fantasies flew in adoration.” “My pants started to grow. I felt real excitement watching her lumps dancing in erotic waves on front of…

Buddhism was introduced to Japan somewhere around AD 538 while the Japanese Emperor Kimmei was in power. Coming from Korea and China, the new religion was mainly regarded as dangerous to the native and their already established Shinto religion. Therefore, many people opposed this process, but thanks to the great…

Stage

Во Јапонија секоја година се организираат безброј културни настани. Секој град, секое село, дури и секој студентски интернат си има ден во кој или заеднички се готви, или се слика, се учи калиграфија или изведува музика. Ова видео случајно излезе од еден долго-неотворен фолдер на мојот компјутер. Заедно со Мазен…