Блог за когнитивни науки и други љубопитности

декември 2014

Yosemite

На 16 октомври оваа година Apple го пуштија во употреба новиот OS X 10.10 за мекинтош компјутерите наречен “Yosemite”. Покрај радикалната промената во рамен дизајн, со цел да се усогласи со мобилните системи за iPad и iPhone, новиот оперативен систем Yosemite вклучува и транспарентни ленти за алатките, изменета функција на…

Kobe Fireworks

Секоја година градот Кобе организира едночасовен огномет во Август. Привлекува огромент број туристи и најверојатно сето тоа чини стотици илјади евра. За жителите на градот тоа е прекрасна приредба и одличен начин да се помине топлата јапонска вечер. Авторски права за насловната фотографија: trainbuffer – http://flic.kr/p/fnf933

Магазини

Медицинскиот стерилитет се дијагностицира доколку една двојка не може да зачне потомство во рок од една година, се разбира, без употреба на контрацептивни средства. Македонскиот научен стерилитет е состојба во која земјата и после дваесет и три години независност не произвела повеќе од две меѓународно признаени научни списанија со фактор…